TEST AV VINTERDEKK 2014 / 2015

Posted by:admin

DEKKTEST : DE BESTE VINTERDEKKENE, PRISTEST AV VINTERDEKK OSV. ER DISSE TESTENE BASERT PÅ FAKTUM, ELLER BLIR VI FORLEDET TIL Å KJØPE FEIL DEKK MED LAVERE LEVETID ?

Når vi spør kundene hva de mener om vinterdekktester, har vi to grupper. Den ene gruppen vet lite om dekk og er lite interessert i dekk, og derfor støtter seg til hva som markedsføres som testvinner.

Den andre gruppen er derimot litt mer interessert og oppgir mange ulike, men velbegrunnende argumenter for at årets dekktest er en fordreining av virkeligheten, og tar avstand fra dekktesten. "En fornærmelse mot intelligensen til normale mennesker" er en av mange slagferdige uttalelser. 

Vi må forsåvidt si oss enig i et slikt utsagn, og noen begrunnelser belyses i denne artikkelen.

vinterdekk test 2015

 

Er testgrunnlaget representativt for den jevne bilbruker?

Sammenligner vi vinterdekktesten -som er vektet 40% mot isbanekjøring mellom kjegler - med de faktiske veiforholdene vi kjører på, ser vi at det er store forskjeller. Artikkelforfatter har kjørt bil i mange år og ennå tilgode å møte de vinterforholdene som vinterdekktesten kjører sine tester under. Mange bekjente er også forspurt (mange er mye på fjellet og går langrenn under alle slags værforhold) og de også stiller seg undrende til hvorfor vinterdekktestene kjøres på bane, og med en kjørestil som hadde medført "vann og brød" i tre uker hvis man hadde kommet i trafikkontroll. Svært få kjenner seg igjen mht testmiljøet.

De forespurte har ikke testens fremhjulsdrevne Ford Focus eller dimensjonen som testes, og flere kjører helt andre dekkmerker enn det som er tatt med i testen. Testgrunnlaget er syltynt i tillegg til subjektive karaktergivning. 

Det fremheves også fra mange forespurte at vinterdekktesten vekter egenskapene på is langt høyere enn snø, våt asfalt og tørr asfalt. De fleste på østlandet og i kyststrøk (dvs. flestparten av Norges befolkning) kjører jo stort sett på våt og tørr asfalt om vinteren, og unntaksvis på snø og is. Svært sjeldent og trolig aldri på ren is, slik som dekktestens is-øvelse vektes like mye som alle de tre andre øvelsene tilsammen.

Er vinterdekktestens beste dekk livsfarlig vinterdekk på asfalt, som NAF / Dekkmann hevder?

Det skurrer for mange når NAF på sitt sterkeste anbefaler sine medlemmer å kjøpe testvinnere, og at man skal kjøpe dyre dekk og ikke spare på pengene her, når NAF nå sammen med Continental-eide Dekkmann, senere på sommeren advarer mot å bruke de sammen dekkene under de til dels samme forholdene. Det er litt varmere i været om sommeren, men asfalten er ikke nødvendigvis glattere.

Vinterdekktest 2015

Det er i alle fall svært sannsynlig at dekk som er utviklet for is og som gjør det godt i NAFs vinterdekktest, ikke er det beste vinterdekkvalget for de som kjører mye på asfalt. Testvinnere med myk nordisk gummi slites ut kjapt, forstøver og forurenser miljøet og blir veldig fort ytterligere trafikkfarlige ved bruk på asfalt. Er allround dekk med litt sterkere gummi, og som er godt på våt asfalt men likevel bra på is, vil for de fleste være en alternativ løsning. Artikkelforfatter kjører på slike allround dekk (3. settet nå og produksjonsåret er 2007, men fortsatt like god gummi som et dekk produsert i 2014) på en snart utslitt XC90, og dekkene har spikerfeste på våt asfalt og holder i massevis på Mylla, Skeikampen og Sjusjøen. Dette er typiske dekk som NAF advarer mot fordi dekkene ikke har de beste egenskapene på is. Her er vi ikke enig med NAF.

Erfaring tilsier at NAF muligens ikke er helt korrekt i sin påstand om at det er testvinneren med ekstreme is-egenskaper som er korrekt dekkvalg for de fleste. Det blir litt for bombastisk og usannsynlig å hevde noe slikt når man vet at brorparten (om ikke mer) av verdens vinterdekkproduksjon er dekk med det vi kaller mellomeuropeisk gummi (litt hardere enn nordisk gummi). Snø og is er ikke annerledes i mellom-Europa, Asia, NZ eller nord-Amerika. Her velges ofte hardere gummi fordi sikkerhet på våt asfalt vurderes vel som viktig som isete underlag.

Man kan jo avveie om beste veigrep 95-99% av tiden på våt vei, mot tiden med skikkelig holkeføre. Glemmer man å påminne sine lesere om at det viktigste tiltaket man kan gjøre om vinteren er å vaske vinterdekkene regelmessig med en fille og varmt vann med oppvaskmiddel (Zalo eller tilsvarende) ? Et skittent vinterdekk er håpløst på alle underlag, testvinner eller ikke.

Man kan lett få inntrykk av at fokuset til NAF (herunder Motor) er å pushe dyre vinterdekk med lavest mulig slitestyrke, til fordel for parhesten Continental Dekk Norge. Samarbeidet mellom NAF/Motor og Continental er ikke veldig godt tildekket. Et slikt nært samarbeid kan misoppfattes.  

Kunne man vært litt mer balansert i sine anbefalinger?

I Europa, Canada og USA selges det i hovedsak vinterdekk med litt hardere gummi, gjerne benevnt som mellom-europeisk gummi, og alle vi som kjører på dette og foretrekker disse egenskapene, har god erfaring med valget, men som står i kontrast med hva bransjebladene anbefaler. 

Nedenfor ser du noen bilmodeller som vi har som spesialfelt. Du kan også lese om våre priser på Nokian vinterdekk herDu kan også lese om vinterdekk til SUV her   

Produktliste