SOMMERDEKK TEST 2015

Posted by:tire specialist1
01 March

SOMMERDEKK TEST 2015 - DEN PERFEKTE BLØFF?

 

GÅ TIL SOMMERDEKK TEST 2016 VED Å KLIKKE PÅ BILDET UNDER

Sommerdekk-test-NAF-2016

 

Det kan virke som mange mener at dekktestene som publiseres og som har blitt publisert de siste tiårene er ''kjøpt og betalt'' og/eller er juks og bedrag. Sterke ord, og artikkelforfatter har notert seg disse uttalelsene, og blitt litt mer enn gjennomsnittlig interessert i faktum. Det kan i utgangspunktet virke som en helt umulig oppgave å komme til bunns i hva som egentlig skjer under disse dekktestene, og hvordan alle karakterene settes.

Et viktig spørsmål er hvorfor alltid Continental, Pirelli, Goodyear og Nokian er med i testene, men ikke verdens største dekkprodusent, Bridgestone, eller Yokohama, en annen meget betydelig japansk produsent som lager gode dekk. Er det fordi de ikke arrangerer informasjonsturer og/eller sponser dekktestene?

Det er i alle fall lite fordelaktig for de store produsentene som ikke taes med i dekktesten. Vi bemerker også at det testes kun 1 dimensjon på 1 type bilmodell, og så går NAF ut og både generaliserer og konkluderer hva som er beste dekkmerke, som inkluderer alle dimensjoner på alle bilmodeller, som forbrukerne skal kjøpe i butikkene. NAF opptrer som en ren løpegutt for sponsoren på denne måten, og man kan stille seg et spørsmål om en organisasjon som NAF er tjent med disse handlingene. Det svekker både seriøsitet og troverdigheten til en organisasjon som er ment å fremme sine medlemmers interesser. Her kan det se ut som at NAF faktisk gjør det motsatte med å fremme enkelte dekkprodusenters interesserer, noe som er lite fordelaktig for medlemmene.

I 2014 kom et ukjent dekk helt til topps i bremsetesten og som nr. 2 i sum poeng. Det ble jo helt feil for ''sponsoren'' og les videre nedenfor hvordan NAF retter opp ''feilen'' i 2015.

KAN MIDDELS GODE DEKK BLI FREMSTILT SOM TESTVINNERE OG DE VIRKELIGE GODE SOM TAPERE?

Vi skal forsøke å forklare hvordan bransjen konkurrerer seg imellom og hvordan noen produsenter er fristet til å benytte seg av smarte triks som sponsing av dekktester og testsjåfører samt sponsing og relasjonsbygging mot bilorganisasjoner.

Den nye EU-merkingen og USA-merkingen av dekk er et av flere tiltak som skal redusere useriøsiteten i bransjen. Likevel ser det ut til at noen produsenter forsøker å jukse også med EU-merkingen. Dekk som sendes til EU-testingen kan være behandlet slik at de gir bedre egenskaper, uten at vi skal påstå hvilken produsenter som er ivrigst på dette. Man kan gjerne trekke paralleller til enkelte idrettsgrener (sykkelsport og ski?) hvor noen nasjoner har et avslappet forhold til doping. Det er sannsynlig at doping av dekktester foregår, og at korrupsjon i dekktestmiljøene og journalistmiljøene foregår i ulike former. Slik dekktestene er utformet åpnes det for et uendelig antall måter å jukse på, og her skal vi kun nevne noen av de mest sannsynlige fremgangsmåtene.

I tabellen nedenfor har vi listet opp alle sommerdekkene som er testet både i 2014 og 2015. Som man ser så viser 2015-bremsetesten helt andre verdier enn i 2014, og fjorårets bremsevinner er blitt til årets desidert bremsetaper. Det kan virke som "heisaturen" til Texas sponset av dekkprodusenter virkelig har tatt av i år. Kjøper du dekk etter anbefalinger fra NAF er det en betydelig risiko for at du får et dyrt dekk som slites fort, og bremser dårlig når plastgummien har begynt å omdanne seg under bruk. Blant de testede dekkene er ingen dekk med spesielt god slitestyrke. Dette skal være en rådgivende forbrukertest og det er alment kjent kunnskap at slitestyrken er viktig for at dekkene skal beholde egenskapene lengst mulig.

Sommerdekktesten til NAF, som definitivt ikke oppfyller normale testkriterier, ser mer ut som en ren reklamekampanje for utvalgte dekkprodusenter.

test av sommerdekk NAF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DET ASIATISKE DEKKET APOLLO ALNAC GIKK FRA 2. PLASS I 2014 TIL SISTEPLASS I 2015. SAMME TEST OG SAMME KONKURRENTER. BREMSEVINNER BLE TIL BREMSETAPER, SE TABELLEN OVER.

Det blir naturlig å stille spørsmål om dekktesten (vi velger å kalle det en dekktest selv om normale testkrav ikke oppfylles) ,  når man ser at årets (2015) vinner er samme vinner som fjoråret, og nærmeste konkurrent i 2014 ''slaktes'' i 2015. 

 

Det er gode grunnet til å stille seg dette spørsmålet når man ser bremsetesten over. Artikkelforfatter kan ikke finne noen andre grunner til at dekket nå plutselig er så dårlig. Man har rett og slett fått klar beskjed på at dekket skal ha dårligste karakterer i 2015. Se hva NAF skriver om samme dekket i h.h.v. 2014 og 2015 under:

Når vi leser dette kan det se ut som at NAF-testen ''eies'' av en eller flere dekkprodusenter som ikke aksepterte de gode testresultatene i 2014, og at NAF har måttet rette opp i denne i 2015. Stygg sak. Artikkelforfatter vil understreke at det ikke fremsettes påstander om korrupsjon, men påpeker hvordan NAF-testen kan forståes eller misforståes, av de som leser denne og sammenligner litt mot andre tester, og tester fra tidligere år.

NAF ER STØRSTE DEKKANNONSØR PÅ GOOGLE

NAF markedetsfører sine testvinnere for ganske betydelige beløp på Google, Se bilde under. Hvorvidt annonsen betales av dekkprodusentene eller av medlemskontigentene er ikke kjent i skrivende stund. Det er grunn til å tro at den jevne NAF medlem ønsker at medlemspengene skal dekke medlemmenes interesser, og ikke dekkprodusentenes interesser.

 

HVILKEN GARANTI HAR VI FOR AT TEST-DEKKENE HAR SAMME EGENSKAPER OG KVALITET SOM DE SOM SELGES I MARKEDET?

Det finnes ingen slik garanti utover at det skrives at alt er OK. Det finnes heller ingen garanti for at EU-verdiene er korrekte. Ser vi på sommerdekktesten fra 2014 hvor Goodyear bremser nest dårligst, men likevel har fått beste våtgrep i EU-merkingen, men middels i USA-merkingen, men hauses opp med "kjørefølelse" slik at dekket kommer på en solid 6. plass i NAF-testen for 2014, så ser ikke dette bra ut. Her kan det se ut som at dekkene i EU-testen er ''dopet'' i forhold til NAF-testens bremsetest.

Vi legger også merke til at Continental ofte får beste ''kjørefølelse'' karakterer , og det ser ut til at Continental har et nært forhold til NAF siden de ofte uttaler seg i media i fellesskap. Continental har også ''sin mann'' hos forbrukerrådet som skriver uhemmet positivt om hvor suverent overlegne Continental dekkene er. Skribenten hos forbrukerrådet generaliserer alle dekk fra Continental indirekte som overlegne. Han støtter sin teori på en summering av utvalgte dekktester som alle er avgjort med subjektive karakterer, og hvor dekkprodusentene har hatt muligheten til å påvirke resultatene. 

Skribenten hos Forbrukerrådet utgir seg som kompetanseperson om emnet og det forplikter. Man trenger ikke å bruke lang tid på å sette seg inn i dekktestene, og alle de muligheter som finnes til å justere resultatene etter produsentenes ønsker. Derfor er det grunn til å anta at skribenten også er inneforstått med at underlagsmaterialet han bygger på er fra subjektive tester, og at artiklene er særdeles økonomisk fordelaktig for nevnte dekkprodusent. Det kan lett oppfattes som lite sannsynlig at informasjonen som skribenten hos forbrukerrådet bygger sin artikkel på. er fremskaffet av skribenten selv.

Dekktestene som det henvises til viser mindre forskjeller i objektive målinger mellom dekk innen for samme karakteristikk. Før man legger inn ''kjørefølelse'' er dekkene veldig like i egenskapene og dekktestene mister nyhetens verdi og produsentene mister muligheten til å bruke dekktesten som markedsføringsverktøy. Derfor legges det inn subjektive karakterer som kjørefølelse på de ulike testkategoriene, og det påstås at dette foregår i blindtest. Artikkelforfatter mener at ''kjørefølelse'' -poengene fullstendig knuser all troverdighet og seriøsitet i dekktesten. Her kan man jukse på uendelig mange måter, og ''kjørefølelsen'' kan tenkes å være proposjonal med antall studieseminar/hyggeturer med ulike dekkprodusenter.

PRODUSENTENE LAGER TILNÆRMET LIKE GODE DEKK INNENFOR SAMME KATEGORI. FORSKJELLENE LIGGER I HOLDBARHET OG SLITESTYRKE

De viktigste forskjellene mellom dekk er hvor lenge dekkene beholder til sine egenskaper. Hvordan er dekkene etter 4 uker på veiene, eller 5.000 km? Jobber man i forbrukerrådet så er dette noe man normalt burde være opptatt av, i forbrukernes interesse. I artikkelen hos Forbrukerrådet omhandler hele artikkelen budskapet med å få frem Continental som suverent beste produsent av sommerdekk. Det ser nesten ut som at Continental Norge selv har produsert artikkelen for sin mann hos Forbrukerrådet. Dette skal vi ikke påstå, men det ser ikke bra ut for hverken Continental, som en av Europas største dekkprodusenter, eller Forbrukerrådet , som objektivt beskyttende organ som er ment å skjerme forbrukerne mot feilaktig produktinformasjon.

MINDRE GOD GUMMIKVALITET PÅ FULLSYNTETISKE DEKK PRODUSERT I EUROPA

NAF-testene har gjennom mange år påvirket forbrukerne til å tro at de europeiske dekkene er bedre enn de asiatiske. Verdens største dekkprodusent, Bridgestone er sjeldent med i dekktestene, og vi ser lite til de koreanske merkene som Nexen, Hankook og Kumho, alle store aktører i Nord-Amerika og Asia i forhold til de dekkmerker som dominerer det vi kaller NAF-testen her hjemme. Dette er vel så gode dekk som toppmerkene produsert i Europa, og vi erfarer at dekkene som blir laget også for det nord-amerikanske markedet gjerne fungerer bedre på norske veier, men sin runde dekk-skuldrer og lengre levetid. I Norden har vi behov for lavprofildekk med runde skuldrer som motvirker sporingsproblematikk på grunn av slitasje fra piggdekk i veibanen, og vi har behov for dekk med høy slitestyrke - TREADWEAR - som tåler slitasjen fra den grove nordiske asfalten (inneholder mye stein som skal tåle slitasje fra piggdekk). 

Sommerdekk fra Continental, Nokian, Pirelli, Michelin, Vredestein med Y-hastighetsmerking har ofte veldig stive og harde dekksider tilpasset svært høye hastigheter for Tyske motorveier, og er laget nettopp for slike kjøreforhold. Slike dekk kan oppleves som både ustabile (sporing) og støyende på slitte norske veier med den grove nordiske asfalten. Dette erfarer vi selv og dette erfarer mange av våre kunder. Derfor anbefaler vi dekk med runde skuldrer som også er beregnet for det amerikanske markedet. Da får du ofte dekk som har mye lengre levetid, støyer mindre og oppleves mer stabile på veien.

EN INTERESSANT SAMMENLIGNING

Nedenfor ser man bildet av Norges mest solgt dekk, Continental som har 280 i slitestyrke, og til høyre det -i Norge - mer ukjente Achilles ATR Sport 2, som går ca. 43% lengre på grunn av mer slitesterk gummi. Vi har også målt gummien til å være litt mykere, og det gir sannsynligvis også litt mindre støy på grov asfalt, og en behageligere kjøreopplevelse. Du betaler en langt lavere pris for dekket - som leveres med 5 års garanti - og som har runde og fine dekkskuldrer som er sporer minimalt. Miljømessige gevinster er også betydelig mindre forstøvet gummi (svevestøv).

Har du tidligere vært fornøyd med et kjent europeisk dekkmerke som er spesialtilpasset med stive dekksider for tyske Autobahn, så blir du garantert mer fornøyd med nykommeren Achilles ATR Sport 2 eller Nexen N'fera og N' Blue Eco modellene. Du får både mer dekk for pengene i tillegg til veldig god kjøreopplevelse.

 

sommerdekk-test-2015  slitesterke-sommerdekk

 

Artikkelforfaller understreker at ingen dekkprodusenter beskyldes for ulovligheter i denne artikkelen. Kommentar eller spørsmål til denne artikkelen kan gjerne sendes direkte til ta(at)safeinnovations.com

Nedenfor kan du bruke hurtiglinkene for å se dagens tilbud til bilmodellene som er listet opp

 

Produktliste